Skip to main content

Reflexintegratie – lichaamsgerichte therapie

lichaam als ingang voor een therapie?

Wij bij Psynova geloven hoe we ons als mens ontwikkelen het gevolg is van een dynamische wisselwerking tussen biologische processen (bv aanleg) en de omgeving (bv situaties, relaties) waarmee we gedurende het leven in aanraking komen.  Onze visie is dan ook dat het lichaam als ingang voor therapie even belangrijk is als de dialoog met de client. Wij zijn dan ook van mening dat alleen door holistische kijken en integraal behandelen betere zorg geleverd kan worden. Mede daarom hebben wij in ons aanbod lichaamsgerichte therapie toegevoegd.

Reflexintegratie

Waarom Reflexintegratie?

Binnen Psynova werken we met verschillende lichaamsgerichte therapieën.  Zoals psychomotorische therapie (PMT), waarbij de therapeut je oefeningen geeft zodat je leert de signalen van je lichaam, je gevoelens en gedragspatronen te herkennen en beter te begrijpen. Anders dan bij deze psychomotorische therapie  waarbij het doel is om te leren anders om te gaan met je problemen werkt Reflexintegratie op het onbewuste van je lichaam. Dingen die je lichaam doet zonder dat je daarbij hoeft na te denken. Zoals de aansturing van je pupil. Die wordt groter en kleiner bij licht en donker. Of lopen en staan, waarbij het aansturen van de spieren automatisch gaat. Dat zijn reflexen, we hebben veel reflexen in ons lichaam.  

De ontwikkeling van al deze reflexen is het fundament van de ontwikkeling van een kind. Net zoals de ogen (visueel), de oren (auditief) en het werkgeheugen.

Op het moment dat een reflex niet goed geïntegreerd is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan.

Nog actieve of niet geïntegreerde reflexen kunnen voor leer- en gedragsproblemen zorgen. Met behulp van reflexintegratie begin je met de basis van je lichaam en kunnen door middel van oefeningen of prikkels mogelijke problemen worden verholpen. 

Reflexintegratie
  • De bekende instinctieve reacties van het lichaam:

  • vechten,

  • vluchten (vermijden) of

  • bevriezen.

  • Bovenstaande reacties vechten, bevriezen of vluchten (vermijden) zijn een natuurlijke reactie van ieder mens bij veranderingen en stress. Ervaar je stress? Wat doet jouw lichaam? Bind je de strijd aan, bevries je of ga je vluchten?

    Met behulp van reflexintegratie kunnen deze onbewuste reacties van het lichaam terug gebracht worden naar neutraal.

Het hoe en wat over reflexintegratie


Wat is een reflex?


In de meest traditionele brede definitie is een reflex een reactie van het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door stimulatie van receptoren in de huid, pezen, spieren, slijmvliezen en pupillen. Het is een reactie op een stimulus van de externe (geluid, licht, aanraking, geur) of interne (bloed, chemie, hormonale activiteit, organische ziekten, enz.) omgeving. De reactie is een spiercontractie, die beweging veroorzaakt, of glandulaire secretie (activering van speeksel, maagsap, enz.). Deze reactie is onbewust, zonder dat je erover na hoeft te denken.


Welke reflexen zijn er?

Er zijn verschillende soorten reflexen.

Deze zijn:
strekreflexen,
levenslange of posturale reflexen,
reflexen bij baby’s (primitieve)
en overige reflexen.


Voorbeeld van een reflex

Enkele bekende reflexen

Zuigreflex
Valreflex (als je dreigt te vallen, steek je vaak automatisch, dus zonder erover na te denken, je handen vooruit om de val op te vangen).
Terugtrek reflex (als je bijvoorbeeld automatisch, zonder erover na te denken, je hand terug trekt als je per ongeluk een hete pan aanraakt).


Waarom zijn reflexen reacties belangrijk?

Het belang van reflexen voor jouw lichaam.

De reflex reacties zijn er om je je hele leven te dienen. Immers hebben de reflex reacties twee belangrijke taken:

 1) bescherming,
 2) het opbouwen van de overgang naar interne controle en cognitieve ontwikkeling. Deze ontwikkeling van de reflexen is het fundament van de ontwikkeling van een kind. Net zoals de ogen (visueel), de oren (auditief) en het werkgeheugen. Het fundament voor leren.


Reflexintegratie methode

MNRI®

De afkorting MNRI® staat voor Masgutova Neuro-sensomotorische Reflex Integratie. Deze methode, ontwikkeld door dr. Svetlana Masgutova, bestaat uit een reeks oefeningen en programma’s, gericht op herstel en de rijping van het centrale zenuwstelsel. De MNRI® behandelmethode stimuleert het natuurlijke integratieproces, wijst het lichaam de weg, herinnert het brein aan de bewegings- en reflexpatronen die in de genen liggen opgeslagen, herstelt en creëert hersenverbindingen. Reflexintegratie behandeling geeft verbetering in gedrag, functie, cognitie en algemeen welbevinden tot gevolg.

De methode wordt inmiddels wereldwijd toegepast. Voor verdere informatie wij naar naar de officiële  website www.masgutovamethod.com of www.masgutovamethode.nl. Op de Engels talige sites kunt u ook een groot scala aan resultaten van medische onderzoeken t.a.v. deze behandelmethode vinden. 


Voor wie

Primair

1) Voor degene waarbij de primaire reflexen onvoldoende zijn gerijpt ofwel onvoldoende zijn geïntegreerd of waarbij het lichaam de weg ernaartoe is vergeten zal reflexintegratie helpen om de volgende stap in de ontwikkeling te zetten. Ofwel bij overprikkeling van interne processen

2) Bij trauma behandeling via het lichaam (PTSD/PTSS, geboorte- en postgeboortetrauma’s).

Secundair

3) Stimuli van de reflexen ter bevordering van stress reductie of lichamelijke spanningen (bv een burn-out).


Kan ingezet worden bij

(vermoeden van) ADHD, Autisme, gedragsproblemen, selectief mutisme, spraakvertraging en pathologieën, sensorische verwerkingsstoornis, diepe stoornissen en leerproblemen (dyslexie, dyscalculie en andere), intellectuele ontwikkelingsproblemen, bipolaire, genetische aandoeningen, hersenletsel, pathologieën na een beroerte, Alzheimer, Parkinson, hersenverlamming en andere.


Vergoeding

Zoals je elders op onze website kunt lezen heeft Psynova met de meeste zorgverzekeraars een contract. Helaas valt de reflexintegratie behandeling buiten de aanvullende zorgverzekering en wordt deze niet vergoed.

Vergoeding vanuit de beschikkings voor jeugdigen door de gemeente is alleen mogelijk mits deze door de regiebehandelaar is geindiceerd en onderdeel vormt van een behandeltraject. Alleen dan valt reflexintegratie binnen de vergoede mogelijkheden. Afhankelijk van de gemeente en de situatie kan het ook mogelijk zijn om vergoeding via PGB te krijgen.  

Omdat we enorme positieve effecten zien in een combinatie traject van lichaam en geest. En zelfs een regulie GGZ traject kan versnellen. Hebben wij deze lichaamsgerichte therapie aan ons aanbod toegevoegd wetende dat de sommeige de reflexintegratie behandeling zelf zou moeten bekostigen. Hieronder de prijzen.

Kennismakingsgesprek van 30 min zijn gratis,
De kosten van een sessie van 60 min bedraagt € 75 euro (inclusief BTW). 
Een sessie van 90 min € 112,5 euro (inclusief BTW). 


Verloop

De duur en het verloop van de behandeling kan per client verschillen/ variëren. Desalniettemin kan als richtlijn het volgende worden meegenomen:

  • Reflexintegratie bij cliënten met lichte klachten: 2-4 sessies
  • Reflexintegratie bij cliënten waarbij reflexen “zichtbaar” zijn, ofwel niet geïntegreerd: 6 -12 sessies
  • Reflexintegratie bij cliënten met psychisme problematiek (bv burn-out/trauma): 8 -14 sessies
  • Reflexintegratie bij cliënten met chronische klachten (bijvoorbeeld MS): periodiek tot structureel

Het aantal sessies kan toenemen wanneer de cliënt zich niet openstelt voor de behandeling, met andere woorden te veel controle houdt en niet meewerkt. Een traject duurt, afhankelijk van de ernst van de problematiek en frequentie van behandeling (bv 1 x per twee weken of per maand) gemiddeld een half jaar tot een jaar.

(jong)volwassen (>16 jr) hebben baat bij een behandeling van 1,5 uur a 2 uur
Jeugdigen kunnen over het algemeen maximaal 1 uur aan.

Van ouders wordt verwacht dat ze thuis oefeningen met hun kind doen. Deze zijn niet verplicht, maar zal het proces en de behandeling wel versnellen. 


Afspraken

Gemaakte afspraken dient je uiterlijk 24 uur van tevoren te annuleren. Afspraken die binnen 24 uur geannuleerd worden, worden volledig in rekening gebracht. Je kunt een afspraak annuleren via mail of telefonisch of door gebruikt te maken van het formulier onder aan de pagina. Heb je nog geen afspraak vul dan je gegevens in dan wordt je teruggebeld om deze in te plannen.


MNRI Reflexintegratie methode

Schrijf je vandaag nog in voor een behandeling

Geïnteresseerd in een behandeling en wat reflexintegratie voor je kan betekenen. Maak dan een vrijblijvende afspraak voor een kennismakingsgesprek. 

Over de therapeut


Maurits Houwert

Lichaamsgericht therapeut

maurits@psynova.nl

Maurits Houwert

Mijn manier van werken kenmerkt zich door te luisteren naar jouw lichaam. Door te voelen wat je lichaam nodig heeft en voor welke stap in de behandeling je klaar bent. In een open en luchtige dialoog met jou zullen we samen onderzoeken wat er nodig is voor je behandeling van de soms (complexe) problematiek.

Mijn ervaring als sportmakelaar, coach en hulpverlener helpen mij om een passend en onderbouwd behandelaanbod samen te stellen. 

In mijn jeugd heb ik zelf veel aan sport gedaan. Vanuit mijn interesse en liefde in de sport ben ik zelfs enkele jaren sportmakelaar in de atletiek geweest. Mijn interesse voor de combinatie van het lichaam en psychologie begon dan ook daar. Zo stond ik aan de zijlijn van enkele Olympische kampioenen en heb ik gezien hoe je het alles uit je lijf kunt halen, maar ook hoe het soms tegen kan zitten als dit niet het geval is. Nu is het leveren van een Olympische prestatie niet voor iedereen weggelegd, toch kan iedereen op zijn beurt en niveau wel een top prestatie leveren. Maar dan met de juiste randvoorwaarden, zonder fysieke ongemakken of beperkingen. Nu geloof ik in het zelfhelend vermogen van het lichaam, vanuit de gedachte een gezond lichaam een gezonde geest zou je fysieke ongemakken kunnen weghalen. Zo heb ik in het verleden enkele jaren Shiatsu opleiding gevolgd aan de Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu. Eerst voor mijzelf later voor behandeling van anderen. Door de corona crisis en de toename van o.a. stress bij velen, heb ik besloten om het lichaamswerk weer op te pakken en therapie te gaan geven en ben ik nu in opleiding tot MNRI Core specialist. Met deze therapie form wil ik mensen helpen, maar dan vanuit de basis. De basis in ieder mens, de reflexen. Want ontwikkeling van de reflexen is het fundament van de ontwikkeling van een ieder. Ik ben overtuigd dat de ingang tot herstel via het lichaam in gang gezet kan worden en daarmee de juiste voorwaarden gecreëerd zijn voor het leveren van een prestatie.